Waarde Friese Klokken

Wilt u weten wat uw Friese klok waard is? De waarde van een klok is van vele factoren afhankelijk.

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen hoe oud de klok is. Gaat het om een 18e- of 19e-eeuwse Friese klok of is het een klok die 50 jaar geleden is gemaakt? De leeftijd van de klok is af te lezen aan diverse kenmerken, zoals het type hout dat gebruikt is, het uiterlijk van het uurwerk en of de klok één of twee gewichten heeft. In het algemeen zouden we kunnen zeggen dat jongere klokken er ook echt wat nieuwer uitzien.

Hieronder treft u enkele voorbeelden. Wellicht herkent u uw klok er in en biedt het u een leidraad voor het bepalen van de waarde.

Friese staartklok, ca 1970
Ongerestaureerd
Waarde ca. 50 Euro 
Friese staartklok, ca. 1960
Ongerestaureerd
Waarde ca. 50 Euro
Friese staartklok ca. 1870
Ongerestaureerd
Waarde ca. 250 Euro

 

Friese staartklok, ca. 1830
Gerestaureerd
Waarde ca. 1200
Stoelklok, ca. 1790
Gerestaureerd
Waarde ca. 2500 Euro
Miniatuur stoelklok, ca. 1920
Ongerestaureerd
Waarde ca. 300 Euro

 

Naast de leeftijd van de klok zijn er nog vele andere factoren die de waarde van de klok bepalen, zoals de originaliteit, de kwaliteit en de authenticiteit van de klok. Verder is de staat waarin het uurwerk en de kast verkeren van invloed op de prijs. Is de klok onlangs gerestaureerd door een professionele klokkenmaker of is deze juist aan een grote onderhoudsbeurt toe? Is het een veel voorkomend of juist een heel bijzonder type klok? Is de maker bekend? Hoe is de huidige markt voor deze klok? Al deze factoren bepalen de uiteindelijke waarde.

Mocht u er zelf niet uitkomen, dan helpen wij u graag met een taxatie. U heeft daarbij de keuze uit meerdere mogelijkheden:

1) Een mondelinge taxatie. Om u zoveel mogelijk over de klok te vertellen, zien wij de klok het liefst in werkelijkheid. Een mondelinge taxatie bij ons in de winkel kost 15 Euro en wij verzoeken u vooraf hiervoor met ons een afspraak te maken.

2) In sommige gevallen is een taxatie op basis van foto’s ook mogelijk. Het is dan van belang dat u ons dan per e-mail duidelijke en gedetailleerde foto’s toestuurt: één van de klok in zijn geheel en daarnaast detailfoto’s van de wijzerplaat, het uurwerk en het houtwerk. De kosten hiervan bedragen 30 Euro.

3) Ook kunnen wij bij u thuis de taxatie verrichten. Het uurtarief hiervoor is 85 Euro; onze reistijd wordt hierbij meegerekend. De taxatie van één artikel duurt meestal niet langer dan een half uur en we proberen onze ritten te combineren, om zo te besparen op reistijd.

Bij alle soorten taxaties kunnen wij optioneel een taxatierapport voor u opmaken. De kosten hiervoor berekenen we ook op basis van ons uurtarief; in de meeste gevallen kost dit zo’n half uur per artikel.

Wilt u een afspraak maken voor een taxatie? Bel ons op 0571-273951 of klik hier om ons een bericht te sturen.