Friese klokken

Friese klokkenIn de geschiedenis van de Nederlandse en Europese uurwerkproductie speelt de Friese uurwerkindustrie een belangrijke rol. De zeldzame Friese staande klok, de typische stoelklok en de bekende staartklok hebben hun weg vanaf de 18e eeuw naar de vele liefhebbers gevonden. In onze collectie kunnen we u diverse antieke Friese klokken uit verschillende perioden aanbieden.
De klokken zijn deskundig gerestaureerd en worden met drie jaar garantie verkocht (tenzij anders vermeld).

Bel of mail voor een prijsopgave of voor meer informatie, wij helpen u graag!
Tel. 0571-273951

Wilt u de waarde weten van uw eigen Friese klok klik dan hier

Klik op de foto’s hieronder voor een vergroting.

stempel_opalleklokken

Meer informatie over Friese klokken:

Friese stoelklokken
De friese stoelklok is in het eerste kwart van de 18de eeuw ontstaan en is vervaardigd tot omstreeks 1820. De klok ontleent zijn naam aan de stoel waar hij op staat. Vrijwel onderaan de houten achterwand is een plank op een console gemaakt die de klok moet dragen (de stoel). De ijzeren wijzerplaat is beschilderd en veelal rondom versierd met loden (of ijzeren) ornamenten, ook het getoogde dak is voorzien van een loden versiering. De achterwand is eveneens beschilderd en heeft als vorm vaak oren of meerminnen. Bij de latere modellen zijn de meerminnen vaak in reliëf gestoken.

Friese staartklokken
Omstreeks 1770 worden in Friesland de eerste staartklokken vervaardigd en langzamerhand verdwijnt de populariteit van de stoelklok. Eerst ontstaat de kortstaartklok en later de Friese staartklok. Het gangsysteem verandert van een spillegang naar een ankergang waardoor de staartklokken nauwkeuriger op tijd konden lopen. De kast van de klok is gemaakt van eiken en soms van iepenhout. De kap wordt veelal bekroond door 2 bazuinblazende engelen en een atlas of latoenkoperen schildjes. Bijzondere exemplaren zijn staartschippertjes, kantoortjes of klokken met een mechaniek, zoals bijvoorbeeld een scheepjesmechaniek.

Een luxere uitvoering van de gewone staartklok is de zogenaamde -dubbelkap- of -burgemeestersklok- . Deze variant laat een verhoogd front zien, een soort dubbele kap. De verhoging heeft aan de voorzijde en aan de zijkanten kleine beschilderde houten paneeltjes achter glas. De houten kast is meestal roodachtig door het gebruik van meekrap. Is tussen de beschildering ook nog het gemeentewapen afgebeeld dan zal deze klok zeker in de werkkamer van de burgervader hebben gehangen, maar ook rijke burgers en de grote boeren uit Friesland en Groningen zullen zeker met deze klok iets van hun rijkdom hebben willen laten zien. Door hun zeldzaamheid zijn het ook nu nog steeds gezochte klokken.

U bent van harte welkom in onze winkel om alle friese klokken te komen bekijken.

Wilt u op de hoogte worden gehouden van ons aanbod, schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief