Comtoises

Comtoises

In onze centraal gelegen winkel heeft u keuze uit ruim 40 comtoises, in alle soorten en prijsklassen. Bij uw bezoek aan de winkel nemen wij u graag mee in een reis door de tijd! Van vroege Mayet comtoises tot haancomtoises en 19e-eeuwse stationscomtoises: u vindt ze bij ons. We tonen ze u graag en vertellen u met plezier het verhaal achter de klokken. Overigens kunt u ook voor andere typen antieke klokken goed bij ons terecht: in totaal heeft u keuze uit ruim 300 exemplaren.

Al onze klokken zijn keurig in orde. Ze zijn namelijk uitgebreid door ons nagekeken, schoongemaakt en gerestaureerd in ons eigen klokken-atelier. U krijgt er een certificaat van echtheid en drie jaar garantie bij. Zo weet u zeker dat u een originele en betrouwbare klok koopt waar u nog vele jaren zorgeloos plezier van zult hebben.

Klik op de foto’s hieronder voor een vergroting en meerdere foto’s van de comtoises.

Heeft u vragen of wilt u een klok reserveren? Klik hier om ons te e-mailen of bel ons op telefoonnummer 0571-273951. Komt u de klokken ervaren in onze winkel? We zijn geopend van woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en de koffie staat klaar.

stempel_opalleklokken

Meer informatie over Comtoise klokken:

Comtoises zijn Franse klokken. Het oorspronkelijke productiegebied is de Franche-Comté (Jura). Vandaar de naam comtoise. De beginperiode ligt rond 1700, met de stad Morbier als centrum. Uit deze tijd zijn haast geen klokken meer over. De oudste comtoises waren typische smedenproducten. De constructie was doorgaans van ijzer en messing, wat nog steeds het geval is.

De constructie van het het uurwerk van comtoises heeft 200 jaar lang nauwelijks veranderingen ondergaan. Alleen het uiterlijk van de klok paste zich aan de eisen van de tijd aan. Rond 1750 verscheen een karakteristieke versiering op de klok, namelijk een bronzen gietstuk met een haan in de top. De haan handhaafde zich tot en met de Franse revolutie (tot ca. 1805) en moest daarna plaatsmaken voor de adelaar, het symbool van keizer Napoleon (1804-1815). Naast de haan komen ook andere frontversieringen voor. Met name een door zonnestralen omgeven kop. Deze zonnekop siert de klok tot ca. 1830.

Vanaf 1815 werd er al gezocht naar minder bewerkelijke productiemethoden. Het gietstuk werd vanaf deze periode steeds meer vervangen door een geperst koperen voorfront, dat de hele klok bedekt. De voorstelling is dan nog gesplitst in een boven- en een onderdeel. Ook dan is de meest voorkomende voorstelling de zonnekop. In de loop van de tijd komen hier steeds meer voorstellingen bij, zoals palmet met draken, boerentaferelen, bijbelse voorstellingen, voorstellingen uit de industrie etc. De laatste ontwikkeling is de zogenaamde bloem-comtoise. De geperste voorplaat is dan een groot ovaal of vierkant met blad- en bloemmotieven, soms bont geschilderd.

De vroegste comtoiseklokken hebben als wijzerplaat een cijferring van tin of messing. Vanaf 1750 verschijnen de geëmailleerde wijzerplaten, aanvankelijk schotelvormig, later steeds meer bolvormig, al dan niet voorzien van een bloemetje met naam- en plaatsaanduiding.

Vanaf het begin tot ca. 1860 vindt men in de comtoise als gangsysteem doorgaans de spillegang. De spillegang is bij de vroege klokken gecombineerd met de lange, achterlopende draadslinger. Vanaf 1815 verschijnt de achterliggende vouwslinger. Na 1830 is de voorlopende vouwslinger regel. De zogenaamde. harpslinger doet zijn intrede in combinatie met een ander gangsysteem: de ankergang. Vanaf 1860 is dit nauwkeuriger gangsysteem de regel en handhaaft zich tot aan het einde van de comtoise productie. Dit einde valt samen met het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Vanaf 1880 doet de bloemslinger zijn intrede: de laatste fase van een indrukwekkende comtoise productie.

Weinig Nederlanders weten dat de comtoise een kastklok is. De eenvoudige kast was gemaakt van zacht hout (vuren) en was vaak met eenvoudige motieven beschilderd. Weinig kasten hebben de tand des tijds goed doorstaan en zijn dan ook in ons land een zeldzaamheid. Bovendien vindt niet iedereen ze even mooi.

De comtoise is een oerdegelijke klok, die aanvankelijk bedoeld was voor het platteland van Frankrijk, maar intussen de wereld veroverd heeft en ook menig Nederlandse huiskamer siert.

In onze collectie hebben wij comtoises uit het begin van de 18e eeuw, zoals het mayet type en de cartouche comtoise. Ook hebben wij diverse comtoises met een haangietstuk. De comtoise uit de 19e eeuw kent veel varianten, diverse modellen zijn in onze winkel te bewonderen.

U bent van harte welkom in onze winkel om alle (comtoise) klokken te komen bekijken.

Wilt u op de hoogte worden gehouden van ons aanbod, schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief