Longcase clock William Kipling
Longcase clock William KiplingLongcase clock William KiplingLongcase clock William KiplingLongcase clock William KiplingLongcase clock William KiplingLongcase clock William KiplingLongcase clock William Kipling

Longcase clock William Kipling

Gereserveerd

Achtdaags uurwerk met (bel)slagwerk op hele uren
Bronzen wijzerplaat
Verzilverde cijferring
Secondewijzer en datummechaniek
Wortelnoten kast
Gesigneerd: William Kipling – London
Hoogte: 244 cm.
3 jaar garantie
Datering: ca. 1730

Verkocht

Ref.nr: SK03.

Statige staande klok van de hand van William Kipling; in het Engels ook wel longcase clock of grandfather clock genoemd.

Over de maker, William Kipling, is veel bekend. Hij werd geboren in Noord-Engeland in 1680 of 1681 en ging in 1695 in de leer bij klokkenmaker Thomas Johnson in Londen. Een hele afstand voor een jonge jongen, zeker in die tijd! Gelukkig woonden er familieleden (ook ambachtslieden) in de buurt die een oogje in het zeil konden houden. In 1702 was Kipling klaar met zijn opleiding en bleef hij nog drie jaar in dienst bij zijn meester. Vanaf 1705 was hij zelfstandig werkzaam als klokkenmaker, tot tenminste 1737. Zijn werkplaats was gevestigd aan Broad Street, Ratcliffe Cross, in Londen.

In 1715 trouwde Kipling met Elizabeth Johnson, die nog best wel eens de dochter van zijn meester zou kunnen zijn geweest. Dat gebeurde namelijk regelmatig in die tijd. Ze kregen vier kinderen: William (1716), Elizabeth (1719, helaas datzelfde jaar overleden), John (1722) en Jane (1724). William Kipling overleed in 1757 en liet een aanzienlijke erfenis achter. Van klokkenmakersleerling tot gentleman, niet slecht!

De klokken van Kipling staan bekend als heel hoogwaardig en werden ook geƫxporteerd, onder andere naar het Ottomaanse rijk.*

Bron: Brian Loomes

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter