Engelse lantaarnklok

Engelse Lantaarnklok

Signatuur in de toog: William Kipling, London
Gemaakt voor het Ottomaanse Rijk
3 jaar garantie
Datering: ca. 1730

Ref.nr: L06.
 

Deze verfijnde lantaarnklok is gemaakt door de Londense klokkenmaker William Kipling, voor wat meestal ‘de Turkse markt’ genoemd wordt. Correcter is om te spreken over het Ottomaanse Rijk, dat in de 17e eeuw het grootste deel van Oost-Europa omvatte, tezamen met delen van AziĆ«, en stukken rondom de Middellandse zee, waaronder Noord-Afrika. Een handjevol Londense klokkenmakers, waaronder William Kipling, was gespecialiseerd in klokken voor deze export markt. Vooral lantaarnklokken waren bijzonder populair in deze gebieden. De klokken, waaronder ook dit exemplaar, waren voorzien van zogenaamde Turkse cijfers; een vorm van het klassiek Arabisch dat in het grootste deel van het Ottomaanse Rijk begrepen werd.
William Kipling kwam uit Romaldkirk (Noord-Engeland), vanwaar hij als jongeling werd uitgezonden om in Londen het ambacht van klokkenmaker te leren. Hij werd leerling van klokkenmaker Thomas Johnson, waarna hij voor zichzelf begon. Hij was gevestigd in Broad Street, Ratcliffe Cross, tussen ongeveer 1705 en 1742.

Bron: Brian Loomes

Leuk detail: in onze winkel hebben we momenteel twee klokken van de hand van William Kipling. U bent van harte welkom om ze te komen bekijken.

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter